Miért fogyasszunk kecsketejet?

• A kecske- és tehéntej tejfehérjéinek összehasonlítása során szembetűnő a kecsketej kimagasló fehérjetartalma és biológiai értéke. A kecsketej fehérjetartalmának 32 %-át alkotják a savófehérjék ez az érték tehéntejnél 18-20 %. A savófehérjék táplálkozási értéke 1.25-szöröse a kazeinnak és kétszerese a szójafehérjének. A kecsketej tehéntejhez viszonyított nagyobb biológiai értékét a fehérjék jobb emészthetősége és hasznosulási aránya biztosítja.(http://publicatio.bibl.u-szeged.hu/10748/1/tud_kozl_2_szeged_u.pdf)

• A tehéntej-allergia leggyakrabban a csecsemőket és a kisgyermekeket érinti, de felnőttkorban is kialakulhat. A kecsketejben igen kevés allergiát okozó fehérje (alfa-s-1-kazein) található. Az alfa-s-1-kazein az a fehérje, amely a tehéntej-allergiáért felelős. A tehéntejben hétszer annyi van belőle, mint a kecsketejben.

• Új-zélandi tanulmány szerint a kecsketej összetétele hasonlít leginkább az anyatejéhez. A tanulmány azt is bebizonyította, hogy a csecsemők jobban emésztik a kecsketejet.

• A kecsketej zsírmolekulái aprók, akár tízszer kisebbek, mint a tehéntejben lévők, így az enzimek gyorsabban, könnyebben tudják lebontani.

• A kecsketej gazdag ásványi anyagokban (kalcium, kálium, magnézium, nátrium, foszfor, klorid) és nyomelemekben (réz, cink, foszfor, bór, titán, króm, jód, vas). A kecsketejnél külön említést érdemel a magas vas tartalom és a kedvező kalcium, foszfor aránya. (http://publicatio.bibl.u-szeged.hu/10644/1/juhkecske.pdf)

• A kecsketej sok vitamint tartalmaz: A-, B1-, B2-, B12-, C-, D-, E-vitamin, és folsav. A kecsketejben háromszor annyi D-vitamin van, mint a tehéntejben, ami fontos a kalcium felszívódásához. (http://tgy-magazin.hu/naturkonyha/miert-olyan-egeszseges-a-kecsketej)

• A kecsketej nyolcféle enzimet, mellé a koenzim Q10-et tartalmazza, amely antioxidáns hatású.
• És egy utolsó érv: nagyon finom!